Page 23 - Seutulainen 2017-06
P. 23

Perinteet




         maistuvat



         leivissä













         M        ikon Leivän his-  kauppatieteiden maisteri ja   ja perinteisyys   ja mahdollisuuksien mukaan
                                     Hän on koulutukseltaan  Paikallisuus, tuoreus
                  toria juontaa juu-
                                                                                    suositaan muutenkin suoma-
                  rensa vuoteen   työskennellyt aiemmin pank-                       laisia raaka-aineita.
        1904 ja Eklundin Leipomoon.   ki- ja vakuutusalalla. Isoisän   Mikon Leipä tekee pääasias-  -  Leivomme päivän  tila-
        Nykyisellä nimellä perheyrityk-  jälkeen ennen Henriä leipo-  sa ruoka- ja kahvileipiä, kuten   ukset aamulla, sillä leivät ei-
        sen toimintaa on takana 35   moa pyörittivät hänen äitinsä   pullia ja munkkeja. Tuotteita   vät ainakaan parane auton
        vuotta.                   ja enonsa.               toimitetaan kauppoihin Tam-  perässä pitkään lojuessaan.
           -  Isoisäni  Mikko  Virta-  Nykyisissä tiloissa Mikon   pereen alueella.  Tuoreus on meille tärkeää ja
        nen työskenteli leipomoalan   Leipä on toiminut 2,5 vuotta.   - Ruisleipää menee ehdot-  laadusta emme tingi. Myös
        myyntiedustajana ja kiersi lei-  Muuttomatka aiemmista oli   tomasti eniten, se on täysjy-  paikallisuutta ja perinteitä ar-
        pomoissa. Jossain vaiheessa   vain kilometrin verran. Tilane-  värukiinen ja leivinhiivaton,   vostetaan, kuluttajat osaavat
        Eklundin leipomo etsi jatka-  liöt ovat samat, mutta toimin-  juureen tehty. Vaaleista leivistä   taas arvostaa  lähellä tehtyä
        jaa. Vaari sitten tarjoutui osta-  nallisuus parempi. Leipomon   suosituin on Linkosuolta perit-  ruokaa.
        maan yrityksen vapun tienoil-  puolikin on nyt yhtä suurta   ty Tampereen Rievä. Pullista   Asiakasuskollisuus puhuu
        la 1982 ja nimi vaihtui Mikon   tilaa.             eniten myymme munattomia   laadun ja makujen puolesta.
        Leiväksi, kertoo yrittäjä Henri   Leipomon yhteydessä pal-  ja maidottomia munkkeja, jot-  Osa asiakkaista on nauttinut
        Lehtimäki.                velevassa suositussa kahvilassa   ka teemme taikinasta alkaen   Mikon Leivän tuotteita pienes-
           - Itsestäni ei koskaan pi-  on noin 40 asiakaspaikkaa.  kokonaan itse, vaikka se aikaa   tä pitäen ja monet jo Eklundin
        tänyt tulla leipomoyrittäjää,   -  Suunnitteilla  on  avata   enemmän ottaakin.   aikoina.
        mutta houkutus kävi liian suu-  yksi tai kaksi uutta kahvilaa   Sesonkituotteista suo-  Mikon Leivän maut ovat
        reksi. Aloittaessani en osannut   samalla konstailemattomalla   situimpia on oma mämmi.   todellakin mahtavia. Erään
        leipoa enkä osaa vieläkään,   konseptilla, Henri kertoo.  Suurin osa tuotteista teh-  asiakkaan sanoin ”kun ker-
        Henri naurahtaa.                                   dään edelleen perinteisillä   ran pääset maistamaan, jäät
                                                           Eklundin-aikaisilla resepteillä.   koukkuun.” Hän ei kuulem-
                                                           Uutuuksiakin toki kehitellään,   ma enää mistään muualta lei-
                                                           esimerkiksi Henrin ja tavaran-  piään ostakaan.
                                                           toimittajan yhdessä kehittele-  - Kevään pääsiäismäm-
                                                           mä myslileipä on varsin suo-  mien  ja vappumunkkien to-
                                                           sittu ja maukas sekä menevä   hinassa  35-synttärit  jäivät
                                                           luomus.                  viettämättä, jos sitten syksyllä
                                                              - Sitä ei tietääkseni alueel-  juhlitaan pienimuotoisesti, lu-
                                                           lamme kukaan muu valmista.   paa Henri.
                                                           Teemme paljon kokeiluja ja
                                                           maistatamme niitä kahvilassa.
                                                           Kanta-asiakkaat kyllä kertovat
                                                           maistuuko tuote vai ei.
                                                              Mikä  sitten  on  Mikon
                                                           Leivän mahtavien makujen
                                                           salaisuus? Tuotteissa pyritään
                                                           välttämään lisä- ja säilöntäai-
                                                           neita. Jauhot ovat kotimaisia
        Koko lehti netissä: www.seutulainen.fi                                       6/2017                  23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28