Page 23 - Seutulainen 2017-06
P. 23
Perinteet
maistuvat
leivissä
M ikon Leivän his- kauppatieteiden maisteri ja ja perinteisyys ja mahdollisuuksien mukaan
Hän on koulutukseltaan Paikallisuus, tuoreus
toria juontaa juu-
suositaan muutenkin suoma-
rensa vuoteen työskennellyt aiemmin pank- laisia raaka-aineita.
1904 ja Eklundin Leipomoon. ki- ja vakuutusalalla. Isoisän Mikon Leipä tekee pääasias- - Leivomme päivän tila-
Nykyisellä nimellä perheyrityk- jälkeen ennen Henriä leipo- sa ruoka- ja kahvileipiä, kuten ukset aamulla, sillä leivät ei-
sen toimintaa on takana 35 moa pyörittivät hänen äitinsä pullia ja munkkeja. Tuotteita vät ainakaan parane auton
vuotta. ja enonsa. toimitetaan kauppoihin Tam- perässä pitkään lojuessaan.
- Isoisäni Mikko Virta- Nykyisissä tiloissa Mikon pereen alueella. Tuoreus on meille tärkeää ja
nen työskenteli leipomoalan Leipä on toiminut 2,5 vuotta. - Ruisleipää menee ehdot- laadusta emme tingi. Myös
myyntiedustajana ja kiersi lei- Muuttomatka aiemmista oli tomasti eniten, se on täysjy- paikallisuutta ja perinteitä ar-
pomoissa. Jossain vaiheessa vain kilometrin verran. Tilane- värukiinen ja leivinhiivaton, vostetaan, kuluttajat osaavat
Eklundin leipomo etsi jatka- liöt ovat samat, mutta toimin- juureen tehty. Vaaleista leivistä taas arvostaa lähellä tehtyä
jaa. Vaari sitten tarjoutui osta- nallisuus parempi. Leipomon suosituin on Linkosuolta perit- ruokaa.
maan yrityksen vapun tienoil- puolikin on nyt yhtä suurta ty Tampereen Rievä. Pullista Asiakasuskollisuus puhuu
la 1982 ja nimi vaihtui Mikon tilaa. eniten myymme munattomia laadun ja makujen puolesta.
Leiväksi, kertoo yrittäjä Henri Leipomon yhteydessä pal- ja maidottomia munkkeja, jot- Osa asiakkaista on nauttinut
Lehtimäki. velevassa suositussa kahvilassa ka teemme taikinasta alkaen Mikon Leivän tuotteita pienes-
- Itsestäni ei koskaan pi- on noin 40 asiakaspaikkaa. kokonaan itse, vaikka se aikaa tä pitäen ja monet jo Eklundin
tänyt tulla leipomoyrittäjää, - Suunnitteilla on avata enemmän ottaakin. aikoina.
mutta houkutus kävi liian suu- yksi tai kaksi uutta kahvilaa Sesonkituotteista suo- Mikon Leivän maut ovat
reksi. Aloittaessani en osannut samalla konstailemattomalla situimpia on oma mämmi. todellakin mahtavia. Erään
leipoa enkä osaa vieläkään, konseptilla, Henri kertoo. Suurin osa tuotteista teh- asiakkaan sanoin ”kun ker-
Henri naurahtaa. dään edelleen perinteisillä ran pääset maistamaan, jäät
Eklundin-aikaisilla resepteillä. koukkuun.” Hän ei kuulem-
Uutuuksiakin toki kehitellään, ma enää mistään muualta lei-
esimerkiksi Henrin ja tavaran- piään ostakaan.
toimittajan yhdessä kehittele- - Kevään pääsiäismäm-
mä myslileipä on varsin suo- mien ja vappumunkkien to-
sittu ja maukas sekä menevä hinassa 35-synttärit jäivät
luomus. viettämättä, jos sitten syksyllä
- Sitä ei tietääkseni alueel- juhlitaan pienimuotoisesti, lu-
lamme kukaan muu valmista. paa Henri.
Teemme paljon kokeiluja ja
maistatamme niitä kahvilassa.
Kanta-asiakkaat kyllä kertovat
maistuuko tuote vai ei.
Mikä sitten on Mikon
Leivän mahtavien makujen
salaisuus? Tuotteissa pyritään
välttämään lisä- ja säilöntäai-
neita. Jauhot ovat kotimaisia
Koko lehti netissä: www.seutulainen.fi 6/2017 23