Page 12 - Seutulainen 2018-11
P. 12

Talvista vokkia kalan kanssa



            V       irtaa pimeään tal-  Nopeasti valmista
                    vipäivään saa ter-
                    veellisestä ateri-  Herkullinen kala-ateria syntyy
          asta, joka kootaan lämpimästä   helposti jo muutamassa mi-
          kasvisvokista ja kalasta.  nuutissa. Varo ylikypsentämis-
             Kala sisältää monipuolisen   tä, sillä liian pitkä kuumenta-
          valikoiman eri ravintoaineita,   minen tekee kalasta kuivan.
          erityisesti D-vitamiinin lähtee-  Kypsennettäessä paistin-
          nä se on korvaamaton. Lähes   pannulla ilman rasvaa, kuu-
          kaikki kalat rasvapitoisuudesta   malle pannulle kannattaa si-
                                    rotella vähän hienoa suolaa,
          riippumatta sisältävät runsaas-  jotta kala ei tartu pannuun  Talven kasvisvokki
          ti D-vitamiinia, joka on erityi-
          sen tärkeä luuston kunnolle.    kiinni. Niin kauan kun kala on   2 l suikaloituja kasviksia:   1 rkl juoksevaa hunajaa
          Varsinkin nuoret saavat ravin-  kuumaa, se jatkaa kypsymis-  juureksia, kaalia, sipulia  mustapippuria
          nostaan niukasti D-vitamiinia.  tä. Siksi kala kannattaa jättää   2 rkl rypsiöljyä  0,5 dl tuoreyrttejä: basilikaa/
             D-vitamiinin, hyvien rasva-  mieluummin hieman raa’aksi   2 rkl soijakastiketta  persiljaa/timjamia
                                                             1 rkl viinietikkaa
          happojen ja proteiinin ohella   kuin kypsentää loppuun asti.  Kuori ja suikaloi valintasi mukaan juureksia, keräkaalia ja sipulia:
          kalasta saa B12-vitamiinia ja   Vältä kalan liikaa pese-  esim. valko- tai punakaalia, palsternakkaa tai porkkanaa, selleriä
          seleeniä. Kalan säännöllinen   mistä – todelliset kalamiehet   tai lanttua. Käytä vaihdellen sipuleita: kelta- tai punasipulia,
          käyttö on varma keino turvata   sanovat, että kala on uinut   purjoa ja valkosipulia. Kuumenna tilkka öljyä tilavalla pannulla
                                                             ja kuumenna kasvikset. Selleri ja lanttu vievät pidemmän ajan
          useiden muidenkin vitamiinien   tarpeeksi, kun se kerran nos-  kuin kaali tai porkkana. Kun seos on kauttaaltaan kuumentunut,
          ja kivennäisaineiden saantia,   tetaan merestä tai järvestä.  tarkista kasvisten kypsyys maistamalla. Jätä napakan kypsiksi.
          varsinkin jos ruokavalio sisäl-                    Mausta kasvikset ja tarkista maku.
                                                             Vinkkejä: Voit vaihtaa viinietikan ja hunajan tilalle 0,5-1 dl make-
          tää niukasti lihaa ja maitotuot-  (Lähde: Pro Kala ry)   aa chilikastiketta. Tai kokeile lisämakuna ananasmurskaa.
          teita.                                                                     (Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry)

                                                                         Järjestä hauskat kokoukset
                                                                           ja virkistyspäivät meillä!










                                                                             www.simulaattorimaailma.fi
          Himoksen vauhdikkaimmat pikkujoulut!                          p. 0400 415 098 l Patalahdentie 20, Jämsä
          Himoksen vauhdikkaimmat pikkujoulut!




























   12               11/2018
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17