Page 23 - Seutulainen 2019-03
P. 23
Täydellistä hautausalan palvelua vuodesta 1951
hautaustoimisto • Maanrakennus- ja vihertyöt
OLAVI MOISIO Oy • Maa-ainesten kuljetukset
Tuomiokirkonkatu 26, 33100 Tampere 050 534 0527
Vastapäätä Stockmannia Seppo Niemelä
Ark. 9–16.30, puh. (03) 212 4164
www.moisionhautaustoimisto.fi
seppo.niemela@stnmaanrakennus.fi
Huom. Maksuton asiakaspaikoitus P-Hämpissä
ja Stockmannin parkkihallissa. www.stnmaanrakennus.fi
Marttaliitto täyttää
120 vuotta
T änä vuonna Mart- vun alussa Marttajärjestö näki
taliitto ja Finlands
kanojen kasvatuksen mahdol-
svenska Martha- lisuutena lisätä yhteisöllisyyttä,
förbund juhlivat 120-vuotis- naisten oman elannon kerryt- Kananhoitokurssit Tuupovaaralla 1920-luvul-
juhlavuottaan. Juhlavuoden tämistä ja sitä kautta myös la. Kuva Iida Valliuksen albumista.
teema kiteytyy tunnuslausee- tasa-arvoa kodeissa. Munien
seen Hyvä arki kuuluu kaikille. myynnillä emännät saivat
Juhlavuoden pääruoka- omaa rahaa, jolla pystyivät to- silla sitä ei usein ollut lainkaan. Munien keittäminen
aineeksi on valittu kananmu- teuttamaan parannuksia ja tu- Martta-Yhdistyksen kanta oli,
na. Kananmuna on uskomat- levaisuuden toiveitaan, kertoo että myös naisten tuli saada Kananmunia keitettäessä voi
toman monipuolinen ja siksi juhlavuoden koordinaattori omaa rahaa. Kanojen kasvat- jääkaappikylmät kananmunat
hyvin marttamainen tuote. Se Micaela Röman. taminen ja munien myyminen lisätä kylmään veteen, jotta
sopii mainiosti leivontaan, sa- Juhlavuoden kunniaksi oli yksi tärkeistä rahanhankki- kuori ei halkea. Kylmään ve-
laatteihin, pääruokiin ja pikku- Munax Oy on tuonut kauppoi- miskeinoista. teen lisätessä keittoaika las-
tarjottaviin. Munasta voi hyö- hin myyntiin Martta-munia. Kanojen kasvatus ei ollut ketaan siitä, kun vesi alkaa
dyntää kaiken. Sitä voi käyttää Suomessa vuosisadan alus- kiehua. Kypsymisaika on lyhy-
ruoanlaiton lisäksi esimerkiksi Kanojen kasvatusta sa kovinkaan laajalle levin- empi kuin kiehuvaan veteen
puutarhan -ja kauneudenhoi- nyt elinkeino. Martat olivat lisätessä. Haudutettaessa kie-
toon sekä askarteluun. Vuosisadan alussa elettiin vielä Suomessa ensimmäisiä, jotka huva vesi kaadetaan munien
– Kananmunalla on tärkeä osin omavaraisesti. Rahaa käy- aloittivat organisoidun kanan- päälle ja annetaan jäähtyä.
rooli historiassamme. 1900-lu- tettiin perheissä vähän ja nai- munien välitysmyynnin. Yhdis- Liian pitkään keitetyistä
tyksen neuvoja tarkisti munat, kananmunista tulee helpos-
ne pakattiin ja lähetettiin myy- ti kumisia, keltuaisesta tulee
täväksi kaupunkeihin, lähinnä mureneva ja kuiva ja keltuai-
Helsinkiin. Munatuotannon sen ympärille voi muodostua
määrästä oikein kilpailtiin, vihertävä rengas, kun kanan-
tuottoisimmat yhdistykset löy- munan valkuaisen rikkivety ja
tyivät Kymenlaaksosta ja Kar- keltuaisen rauta reagoivat.
jalasta. Tuoreiden kananmuni-
Myös mehiläispesien hoi- en kuori irtoaa helposti, kun
toa kokeiltiin ansaintamuoto- niiden annetaan kuivahtaa
na, mutta se ei yleistynyt ku- keittämisen jälkeen ja ne upo-
ten kanojen kasvatus, vaikka tetaan sitten kylmään veteen.
hunajalla olisikin ollut menek- Tällöin myös munien kypsymi-
kiä. nen lakkaa.
Koko lehti netissä: www.seutulainen.fi 3/2019 23