Page 12 - Seutulainen 2019-07
P. 12
Nauti hetkestä seudun kahviloissa
sitä täytyi yrittää hillitä korke-
Kupillinen kulttuuria alla verotuksella ja kielloilla.
Kahvi tuli Helsinkiin 1700-lu-
vun puolivälin paikkeilla, kun
ja kiireetöntä kahvia Viaporin linnoituksen upsee-
risto sai käsiinsä kahvipapuja.
Kahvi ja pulla kuuluivat
pian tiiviisti yhteen suoma-
laisessa kahvipöydässä, joten
kahviloiden rinnalle avattiin
nopeasti myös leipomoliik-
keitä, Tunnetuimman leipo-
moliikkeen avasi Karl Fazer
1800-luvun alussa.
Yli sadan vuoden ajan
kahvi ostettiin raakoina papui-
na, jotka sitten paahdettiin ja
jauhettiin itse. Kun kahvin juo-
minen kasvoi, tarvittiin teolli-
nen paahtimo valmistamaan
kahvia ja myymään sitä kah-
viloille. Paulig aloitti tehdas-
toiminnan 1900-luvun alussa
Helsingissä.
Kun alkoholia ei kieltolain
aikana saanut myydä, kasvoi
T unnetuin legen- tä. Ihmiset pakenivat ahdasta bulevardeiksi, ja kahvilat levit- suomalaisten kahviloissa käyn-
ti runsaasti. Paahdettua kahvia
ja kylmää asuntoaan kahvilan
da kahvin löytä-
täytyivät ulos jalkakäytäville.
misestä kertoo lämpöön. on kulutettu Suomessa pit-
paimenesta, jonka vuohet kä- Suomi villiintyi kään enemmän kuin missään
vivät erikoisen vilkkaiksi syö- Kahvilat levisivät kahvista muualla maailmassa. Vuosit-
tyään tietyn pensaan marjoja. kaduille tain suomalaiset juovat kahvia
Maku ei ollut paimenen mie- Ruotsi-Suomen valtakuntaan noin 10 kiloa henkeä kohden.
lestä kummoinen, joten hän Usein kahvilat eivät olleet kahvi saapui 1600-luvun lo-
heitti marjat nuotioon. Nuo- pelkästään pysähdyspaikkoja, pulla. Kahvinvillitys levisi maa- (Lähteet: Turun Sanomat,
tiosta lehahti ilmaan mahtava vaan moni lähes asui siellä. kuntiin sellaisella innolla, että Kahvi.fi, Paulig)
tuoksu. Kahviloissa ei pelkästään luet-
Myöhemmin joku keksi tu lehtiä, vaan myös kirjoitet-
murskata marjat ja sekoittaa tiin ja toimitettiin niitä. Oma
kuumaan veteen. Näin syntyi posti noudettiin kahvilan tis-
kahvijuoma. kiltä, ja käyntikorttiin painet-
Keskieurooppalaisen kah- tiin kahvilan osoite.
vilakulttuurin kukoistus sai Merkittävä kehitys parii-
alkunsa 1800-luvulla suurkau- silaisessa kahvilakulttuurissa
punkien levottoman elämän tapahtui, kun 1800-luvulla
ja asuntojen kurjuuden myö- katuja levennettiin suuriksi
RUOKOSEN • Maanantaisin Dartsia klo 18.30
RAPU • Pe-la Karaoke klo 21-02.30
• ravut rapujuhliin Tervetuloa terassille!
• ravustustarvikkeet
Avoinna: Ma-to 12-23, pe-la 12-03 (04), su 12-23
Puh. 050 308 3255
/ Ilkka Raukola
[email protected]
www.ruokosenrapu.fi Myllystenpohjantie 2 Kangasala Puh. 040 162 8220
12 7/2019