Page 12 - Seutulainen 2019-07
P. 12

Nauti hetkestä seudun kahviloissa


                                                                                    sitä täytyi yrittää hillitä korke-
        Kupillinen kulttuuria                                                       alla verotuksella ja kielloilla.
                                                                                    Kahvi tuli Helsinkiin 1700-lu-
                                                                                    vun puolivälin paikkeilla, kun
        ja kiireetöntä kahvia                                                       Viaporin linnoituksen upsee-
                                                                                    risto sai käsiinsä kahvipapuja.
                                                                                       Kahvi ja pulla kuuluivat
                                                                                    pian tiiviisti yhteen suoma-
                                                                                    laisessa kahvipöydässä, joten
                                                                                    kahviloiden  rinnalle  avattiin
                                                                                    nopeasti myös leipomoliik-
                                                                                    keitä, Tunnetuimman leipo-
                                                                                    moliikkeen avasi Karl Fazer
                                                                                    1800-luvun alussa.
                                                                                       Yli sadan vuoden ajan
                                                                                    kahvi ostettiin raakoina papui-
                                                                                    na, jotka sitten paahdettiin ja
                                                                                    jauhettiin itse. Kun kahvin juo-
                                                                                    minen kasvoi, tarvittiin teolli-
                                                                                    nen paahtimo valmistamaan
                                                                                    kahvia ja myymään sitä kah-
                                                                                    viloille. Paulig aloitti tehdas-
                                                                                    toiminnan 1900-luvun alussa
                                                                                    Helsingissä.
                                                                                       Kun alkoholia ei kieltolain
                                                                                    aikana saanut myydä, kasvoi
          T       unnetuin legen-  tä. Ihmiset pakenivat ahdasta   bulevardeiksi, ja kahvilat levit-  suomalaisten kahviloissa käyn-

                                                                                    ti runsaasti. Paahdettua kahvia
                                  ja kylmää asuntoaan kahvilan
                  da kahvin löytä-
                                                           täytyivät ulos jalkakäytäville.
                  misestä kertoo   lämpöön.                                         on  kulutettu Suomessa pit-
        paimenesta, jonka vuohet kä-                       Suomi villiintyi         kään enemmän kuin missään
        vivät erikoisen vilkkaiksi syö-  Kahvilat levisivät   kahvista              muualla maailmassa. Vuosit-
        tyään tietyn pensaan marjoja.   kaduille                                    tain suomalaiset juovat kahvia
        Maku ei ollut paimenen mie-                        Ruotsi-Suomen valtakuntaan   noin 10 kiloa henkeä kohden.
        lestä kummoinen, joten hän   Usein kahvilat eivät olleet   kahvi saapui 1600-luvun lo-
        heitti marjat nuotioon. Nuo-  pelkästään pysähdyspaikkoja,   pulla. Kahvinvillitys levisi maa-  (Lähteet: Turun Sanomat,
        tiosta lehahti ilmaan mahtava   vaan moni lähes asui siellä.   kuntiin sellaisella innolla, että   Kahvi.fi, Paulig)
        tuoksu.                   Kahviloissa ei pelkästään luet-
           Myöhemmin joku keksi   tu lehtiä, vaan myös kirjoitet-
        murskata marjat ja sekoittaa   tiin ja toimitettiin niitä. Oma
        kuumaan veteen. Näin syntyi   posti noudettiin kahvilan tis-
        kahvijuoma.               kiltä, ja käyntikorttiin painet-
           Keskieurooppalaisen kah-  tiin kahvilan osoite.
        vilakulttuurin kukoistus sai   Merkittävä kehitys parii-
        alkunsa 1800-luvulla suurkau-  silaisessa kahvilakulttuurissa
        punkien levottoman elämän   tapahtui, kun 1800-luvulla
        ja asuntojen kurjuuden myö-  katuja levennettiin suuriksi


                               RUOKOSEN                        • Maanantaisin Dartsia klo 18.30
                               RAPU                            • Pe-la Karaoke klo 21-02.30

                               • ravut rapujuhliin             Tervetuloa terassille!
                               • ravustustarvikkeet
                                                               Avoinna:  Ma-to 12-23, pe-la 12-03 (04), su 12-23
                               Puh. 050 308 3255
                               / Ilkka Raukola
                               [email protected]
                   www.ruokosenrapu.fi                      Myllystenpohjantie 2          Kangasala       Puh. 040 162 8220

   12               7/2019
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17