Page 9 - Seutulainen 2020-12
P. 9

Kiittäen kuluneesta vuodesta
                           toivotamme
                                                                                        ja  Onnellista
                                                                                        Uutta Vuotta!

                                                                               Jaakko Pohjola Oy
          www.jaakkopohjola.fi                                                  Vehoniemen Kuljetus Oy




          S       yvä hygienia,    Erityisesti kalaruoat vaativat
                                   kylmän säilytyksen. Pro Kala ry.
                  katkeamaton kyl-
                  mäketju, ruoan
        oikea käsittely ja säilytys ovat
        turvallisen herkuttelun edelly-
        tykset myös jouluna.
           Muista jouluaterioita val-
        mistaessasi, että raaka liha
        voi sisältää ruokamyrkytyksiä
        aiheuttavia bakteereja. Kä-
        sittele raakaa ja kypsää lihaa
        erillisillä työvälineillä. Kypsen-
        nä liha kauttaaltaan vähintään
        +75 asteen lämpötilaan, jossa
        bakteerit tuhoutuvat. Käytä
        kypsennyksessä lihalämpömit-
        taria.
           Kylmäsäilytystä vaativat
        elintarvikkeet on säilytettä-
        vä oikein, jotta ne säilyvät
        turvallisina. Joulun herkuista
        esimerkiksi kinkku, tuorejuus-  Turvallisia jouluherkkuja
        tot ja pateet on säilytettävä
        koko ajan kylmässä, alle +6   pöytään
        asteessa. Kinkku pitäisi syödä
        loppuun viikossa eli uuteen
        vuoteen mennessä.
           Tuore kala ja kaikki suoja-
        kaasu- ja tyhjiöpakatut kala-  Kata oikea määrä    uuteen.                  menna ja jäähdytä laatikoita
        valmisteet sekä mäti kannat-                          Jos kuumaa ruokaa ei val-  useita kertoja äläkä sekoita
        taa säilyttää 0 – +3 asteessa   Ota huoneenlämpöön vain   mistuksen jälkeen syödä heti,   kerran lämmitettyä tuotetta
        ja käyttää viimeiseen käyttö-  tarvittava määrä ruokaa. Hy-  on se jäähdytettävä mahdol-  uuteen.
        päivään mennessä. Jos kalaa   gienian kannalta on turval-  lisimman nopeasti ennen jää-  Lämpimän ruoan pitä-
        säilytetään lämpimämmässä,   lisempaa leikata esimerkiksi   kaappiin siirtämistä, esimer-  minen huoneenlämmössä ja
        kannattaa se syödä jo hyvissä   kinkusta tarvittava määrä   kiksi kylmässä vesihauteessa   hidas jäähtyminen mahdol-
        ajoin ennen viimeistä käyttö-  viipaleita valmiiksi tarjoiluas-  tai peitettynä ulkona.  listaa ruokamyrkytysbakteeri-
        päivää.                   tiaan sen sijaan, että nostaa                     en lisääntymisen tuotteessa.
           Kotitekoinen sinappi  ei   koko kinkun pöytään lämpe- Kyllin kuumaksi    Lämmitä mieluummin kerralla
        säily yhtä kauan kuin kaupan   nemään.                                      syötävä määrä laatikkoruokaa
        sinappi. Säilymiseen vaikutta-  Hävitä  syömättä  jäänyt,   Sulata pakastetut laatikkoruu-  ja säilytä loput jääkaapissa kyl-
        vat muun muassa valmistushy-  lämpimässä pidetty  ruoka.   at jääkaapissa, jotta ne eivät   mässä. Älä pakasta sulatettua
        gienia ja sinapin raaka-aineet.   Älä sekoita vanhaa ja uutta   pääse sulatuksen aikana läm-  laatikkoa uudelleen.
        Säilytä itse valmistettu sinappi   ruokaa keskenään, esimer-  penemään. Kuumenna laati-
        aina jääkaapissa, jossa se säi-  kiksi laatikoiden tähteitä tai   kot kunnolla kuumaksi yli +60   (Lähde: Ruokavirasto)
        lyy hyvänä muutamia viikkoja.  lämpimässä pidettyä rosollia   asteen lämpötilaan. Älä kuu-
        Koko lehti netissä: www.seutulainen.fi                                     12/2020                    9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14