Page 9 - Seutulainen 2020-12
P. 9
Kiittäen kuluneesta vuodesta
toivotamme
ja Onnellista
Uutta Vuotta!
Jaakko Pohjola Oy
www.jaakkopohjola.fi Vehoniemen Kuljetus Oy
S yvä hygienia, Erityisesti kalaruoat vaativat
kylmän säilytyksen. Pro Kala ry.
katkeamaton kyl-
mäketju, ruoan
oikea käsittely ja säilytys ovat
turvallisen herkuttelun edelly-
tykset myös jouluna.
Muista jouluaterioita val-
mistaessasi, että raaka liha
voi sisältää ruokamyrkytyksiä
aiheuttavia bakteereja. Kä-
sittele raakaa ja kypsää lihaa
erillisillä työvälineillä. Kypsen-
nä liha kauttaaltaan vähintään
+75 asteen lämpötilaan, jossa
bakteerit tuhoutuvat. Käytä
kypsennyksessä lihalämpömit-
taria.
Kylmäsäilytystä vaativat
elintarvikkeet on säilytettä-
vä oikein, jotta ne säilyvät
turvallisina. Joulun herkuista
esimerkiksi kinkku, tuorejuus- Turvallisia jouluherkkuja
tot ja pateet on säilytettävä
koko ajan kylmässä, alle +6 pöytään
asteessa. Kinkku pitäisi syödä
loppuun viikossa eli uuteen
vuoteen mennessä.
Tuore kala ja kaikki suoja-
kaasu- ja tyhjiöpakatut kala- Kata oikea määrä uuteen. menna ja jäähdytä laatikoita
valmisteet sekä mäti kannat- Jos kuumaa ruokaa ei val- useita kertoja äläkä sekoita
taa säilyttää 0 – +3 asteessa Ota huoneenlämpöön vain mistuksen jälkeen syödä heti, kerran lämmitettyä tuotetta
ja käyttää viimeiseen käyttö- tarvittava määrä ruokaa. Hy- on se jäähdytettävä mahdol- uuteen.
päivään mennessä. Jos kalaa gienian kannalta on turval- lisimman nopeasti ennen jää- Lämpimän ruoan pitä-
säilytetään lämpimämmässä, lisempaa leikata esimerkiksi kaappiin siirtämistä, esimer- minen huoneenlämmössä ja
kannattaa se syödä jo hyvissä kinkusta tarvittava määrä kiksi kylmässä vesihauteessa hidas jäähtyminen mahdol-
ajoin ennen viimeistä käyttö- viipaleita valmiiksi tarjoiluas- tai peitettynä ulkona. listaa ruokamyrkytysbakteeri-
päivää. tiaan sen sijaan, että nostaa en lisääntymisen tuotteessa.
Kotitekoinen sinappi ei koko kinkun pöytään lämpe- Kyllin kuumaksi Lämmitä mieluummin kerralla
säily yhtä kauan kuin kaupan nemään. syötävä määrä laatikkoruokaa
sinappi. Säilymiseen vaikutta- Hävitä syömättä jäänyt, Sulata pakastetut laatikkoruu- ja säilytä loput jääkaapissa kyl-
vat muun muassa valmistushy- lämpimässä pidetty ruoka. at jääkaapissa, jotta ne eivät mässä. Älä pakasta sulatettua
gienia ja sinapin raaka-aineet. Älä sekoita vanhaa ja uutta pääse sulatuksen aikana läm- laatikkoa uudelleen.
Säilytä itse valmistettu sinappi ruokaa keskenään, esimer- penemään. Kuumenna laati-
aina jääkaapissa, jossa se säi- kiksi laatikoiden tähteitä tai kot kunnolla kuumaksi yli +60 (Lähde: Ruokavirasto)
lyy hyvänä muutamia viikkoja. lämpimässä pidettyä rosollia asteen lämpötilaan. Älä kuu-
Koko lehti netissä: www.seutulainen.fi 12/2020 9