Page 11 - Seutulainen 2016-06
P. 11
Suu makeaksi
voikukalla
Nyt on oikea aika tehdä voikukkasiirappia, eikä se ole edes
vaikeata. Voikukkasiirappi on pähkinäisen makea ja sopii hy-
vin hedelmäsalaattiin, jäätelön päälle tai muuten vaan ma-
keuttajaksi.
Kerää pari kolme isoa voikukkakimppua puhtaalta nii-
tyltä ja jätä joksikin aikaa varjoisaan paikkaan pyyhkeelle
levitettyinä.
Käytä siirapin tekoon kukkapohjasta tarkoin nypityt kel-
taiset ja valkoiset osat. Jos joukkoon livahtaa vihreitä osia,
saattaa mausta tulla karvas.
Laita nypityt kukinnot kattilaan, peitä vedellä ja anna kie-
hua vartista puoleen tuntiin. Siivilöi, huuhtele kattila, kaada
neste takaisin ja anna veden haihtua muutaman tunnin ajan
hellan alimmalla lämmöllä.
Mittaa 2 dl nestettä kattilaan ja pakasta loput nesteestä
kahden desin erissä myöhempää käyttöä varten. Lisää kat-
tilaan 450 g sokeria ja lämmitä nestettä hämmentäen niin
että sokeri sulaa. Älä kiehauta.
Kaada purkkiin ja laita päälle tiivis kansi. Jääkaapissa sii-
rappi muuttuu vuosien varrella yhä hunajaisemmaksi maul-
taan, väriltään ja koostumukseltaan.
Kitke syömällä
Voikukka on tavallisesti rikkaruohona pidetty mutta se on
myös kauppayrtti. Voikukka on siitä turvallinen yrtti, että sen
tunnistaa lapsikin. Sekoittumisvaaraa myrkyllisiin näköislajei-
hin ei ole.
Voikukalla uskotaan olevan monia terveydellisiä vaiku-
tuksia; sitä on muun muassa käytetty veren puhdistamiseen
ja kuumeen laskemiseen.
Voikukasta voi syödä lehdet, nuput, kukat ja juuret. Leh-
tiä voi syödä salaateissa ja leivällä ja tehdä muhennoksia,
keittoja ja paistoksia.
Se sisältää paljon C- ja A-vitamiineja, kalsiumia, rautaa
ja muita kivennäisaineita. Sota-aikana kuivattua voikukkaa
käytettiin kahvin korvikkeena ja siitä valmistettiin myös al-
koholia.
Jo 10 vuotta vaikuttavaa mainontaa 6/2016 11