Page 11 - Seutulainen 2016-06
P. 11

Suu makeaksi


                                                            voikukalla


                                                            Nyt on oikea aika tehdä voikukkasiirappia, eikä se ole edes
                                                            vaikeata. Voikukkasiirappi on pähkinäisen makea ja sopii hy-
                                                            vin hedelmäsalaattiin, jäätelön päälle tai muuten vaan ma-
                                                            keuttajaksi.
                                                               Kerää pari kolme isoa voikukkakimppua puhtaalta nii-
                                                            tyltä ja jätä joksikin aikaa varjoisaan paikkaan pyyhkeelle
                                                            levitettyinä.
                                                               Käytä siirapin tekoon kukkapohjasta tarkoin nypityt kel-
                                                            taiset ja valkoiset osat. Jos joukkoon livahtaa vihreitä osia,
                                                            saattaa mausta tulla karvas.
                                                               Laita nypityt kukinnot kattilaan, peitä vedellä ja anna kie-
                                                            hua vartista puoleen tuntiin. Siivilöi, huuhtele kattila, kaada
                                                            neste takaisin ja anna veden haihtua muutaman tunnin ajan
                                                            hellan alimmalla lämmöllä.
                                                               Mittaa 2 dl nestettä kattilaan ja pakasta loput nesteestä
                                                            kahden desin erissä myöhempää käyttöä varten. Lisää kat-
                                                            tilaan 450 g sokeria ja lämmitä nestettä hämmentäen niin
                                                            että sokeri sulaa. Älä kiehauta.
                                                               Kaada purkkiin ja laita päälle tiivis kansi. Jääkaapissa sii-
                                                            rappi muuttuu vuosien varrella yhä hunajaisemmaksi maul-
                                                            taan, väriltään ja koostumukseltaan.

                                                            Kitke syömällä



                                                            Voikukka on tavallisesti rikkaruohona pidetty mutta se on
                                                            myös kauppayrtti. Voikukka on siitä turvallinen yrtti, että sen
                                                            tunnistaa lapsikin. Sekoittumisvaaraa myrkyllisiin näköislajei-
                                                            hin ei ole.
                                                               Voikukalla uskotaan olevan monia terveydellisiä vaiku-
                                                            tuksia; sitä on muun muassa käytetty veren puhdistamiseen
                                                            ja kuumeen laskemiseen.
                                                               Voikukasta voi syödä lehdet, nuput, kukat ja juuret. Leh-
                                                            tiä voi syödä salaateissa ja leivällä ja tehdä muhennoksia,
                                                            keittoja ja paistoksia.
                                                               Se sisältää paljon C- ja A-vitamiineja, kalsiumia, rautaa
                                                            ja muita kivennäisaineita. Sota-aikana kuivattua voikukkaa
                                                            käytettiin kahvin korvikkeena ja siitä valmistettiin myös al-
                                                            koholia.

        Jo 10 vuotta vaikuttavaa mainontaa                                           6/2016                  11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16