Page 15 - Seutulainen 2017-12
P. 15
desta 2011. vaurio häiritsee ravintoainei-
Mira Lindqvist muistut- Nykyisin Ilonassa työsken- den imeytymistä. Sen ainoa
taa, että elämässä on
herkkuja vielä keliakia- telee kolme leipuria. Lisäksi auttava hoito on gluteeniton
diagnoosinkin jälkeen. töitä riittää pullakuskille, pak- ravinto. Keliaakikon ruokava-
kaajalle ja myymälänhoitajalle, liosta poistetaan vehnä, ruis
hallintotöistä puhumattakaan. ja ohra; myös joiltakin kaura,
Liikevaihto on kolminkertais- koska se tavallisesti käsitellään
tunut lyhyessä ajassa. samoissa tiloissa vehnän kans-
Muutaman viime vuoden sa. Viljat korvataan muun
aikana erikoisruokavaliotuot- muassa riisillä, maissilla, tatta-
teiden valikoima on kaupoissa rilla ja hirssillä.
ja ravintoloissa laajentunut Nykymääritelmä sallii kut-
valtavasti, mutta edelleen tör- sua gluteenittomaksi tuotet-
mätään tietämättömyyteen. ta, joka sisältää gluteenitonta
Keliakiaa sairastava joutuu vehnätärkkelystä ja glutee-
usein tyytymään riisikakkui- nitonta kauraa. Ne saattavat
hin ja porkkanatikkuihin juh- kuitenkin aiheuttaa oireita
lissa, joissa pöydät notkuvat erittäin herkille keliaakikoille,
Keliaakikolle herkuista. Kaupoista löytyy joiden ravinto ei saa sisältää
kyllä ulkomaisia pakasteita ja
lainkaan gluteenisia ainesosia
kermamunkkia keksejä, mutta tuoreen ja ko- eikä se saa olla valmistuspro-
timaisen gluteenittoman esiin-
sessin aikana millään tavoin
Suomi 100 vuotta: ja tuoretta leipää marssi on vasta alussa. kosketuksissa gluteenin kans-
sa. Ilonan koko valikoima
– Haluamme levittää glu-
Juupajoki haastaa teenitonta ilosanomaa. Elämä kuuluu tähän täysin gluteenit-
ei lopu diagnoosiin, päinvas-
tomaan kategoriaan.
toin, Mira toteaa.
- Gluteeniton leivonta on
koristelemaan juhlan -O nko täällä todel- pala taivasta hurmaavine ker- asiakaspalaute inspiroi ja an- haastavampaa kuin tavallisia
- Saamamme positiivinen
mamunkkeineen, lihapiirakoi-
lakin kaikki glu-
kotimaisia viljoja käyttäen.
teenitonta? neen ja runsaine leipävalikoi- taa meille intoa kokeilla uusia Raaka-aineet ovat kalliimpia,
Tämä on tyypillinen ky- mineen. Ilonalla on kaikkiaan tuotteita. taikina on vaikeampi työstää
symys, joka tavallisesti vielä lähes 60 eri tuotetta ja niitä Maankuuluja ovat Ilonan ja leipomus säilyttää tuoreu-
toistetaan, kun ensimmäistä myydään useissa jälleenmyyjä- hillo-, kerma-, sokeri- ja po- tensa lyhyemmän ajan. Koska
kertaa käydään Lempäälässä liikkeessä. madamunkit; Siiri-sämpylä, gluteeniton tuote ei pysy tuo-
sijaitsevassa Gluteeniton Lei- Ilonan myymälä Lempää- Ilona-pulla ja Tarmo-lihapii- reena kauan, se leivotaan pää-
pomo Ilonassa. Yleensä seu- län Vikinraitilla on avoinna rakka ovat myös suuria suo- säänöisesti yöllä, Mira listaa.
raavaksi ihmetellään, miten torstaisin ja perjantaisin. sikkeja. Keliakia ei estä nautti- Korkealaatuinen glutee-
tuote voi olla gluteeniton jos masta myöskään Ilonan ihania niton leipomotuote on hyvin
se kerran maistuu näin hyväl- Myös ilman viljaa pasteijoita, karjalanpiirakoita haluttua, ja kysyntää riittää
tä. voi herkutella ja joulutorttuja. Tänä vuonna jatkuvasti enemmän kuin mi-
- Kyllä, kaikki mitä meillä Ilonassa on tarjolla joululaati- hin tuotanto taipuu. Kasvanut
tehdään on täysin gluteeni- Mira Lindqvistin tie erikois- koitakin. toiminta on aiheuttanut laa-
tonta, vakuuttaa yrittäjä Mira leipomon perustajaksi alkoi jentamispaineita ja väljemmät
Lindqvist. omassa perheessä diagno- Oikeasti täysin tuotantotilat ovatkin olleet
Ilona on näyttänyt toteen soidusta ruoka-allergiasta gluteenitonta toivelistalla jonkin aikaa.
senkin, että gluteeniton tuote 2000-luvun alussa. Innokkaa-
voi myös maistua ja näyttää na leipurina hän tutustui glu- Keliakia on elinikäinen sairaus,
herkulliselta. Leipomon myy- teenittomiin jauhoihin ja opet- jossa gluteenin aiheuttama
mälä on keliaakikolle pieni teli leipomaan leipää.
Ajan myötä koko Lindqvis-
tien perhe siirtyi noudatta-
maan gluteenitonta ruokava-
liota. Kokemus ja osaaminen
karttuivat, leivonnaiset mais-
tuivat ja sana levisi. Gluteenit-
tomien herkkujen kysyntä syn-
nytti Miralle ajatuksen omasta Gluteenittoman leipomuksen rakenne on erilainen. Joitakin
pienestä leipomosta, jonka Ilonan tuotteita keliakiaa sairastamaton laaduntarkkailija
hän sitten perusti loppuvuo- pitää tavallista tuotetta herkullisempana.
Koko lehti netissä: www.seutulainen.fi 12/2017 15