Page 16 - Seutulainen 2018-02
P. 16
Juureksista syntyy
voimaruokaa
talvikauteen
J uurekset puolta- Lantulla ja nauriilla on maas-
samme ikivanhat perinteet.
vat paikkaansa
ruokalautasilla Peruna syrjäytti ne, mutta nyt
juuri nyt niin makunsa, ravin- nämä makeat juurekset ollaan
toarvonsa, saatavuutensa kuin taas löytämässä, ja niitä voi
ekologisuutensakin takia. Juu- mainiosti käyttää erikseen tai
resten laajasta valikoimasta osana perunaruokia. Kaski-
pystyy helposti valitsemaan naurista saa nykyään talvella-
kahden viikon jaksolla eri juu- kin.
reksen jokaiselle päivälle. Mustajuuri ja mehukas
Juurekset sopivat Pohjolan maa-artisokka kuuluvat juu-
kylmään kauteen loistavas- reseliittiin, joilla kannatta her-
ti, koska niistä saa lämpimän kutella ainakin kerran talvessa.
makuista, hellivää ruokaa. Mustajuuri on niin herkkäaro-
Juuresten pehmeisiin makui- minen, että sen voi keittää maustettuina. Myös höyry- tössä natriumin vastaparina ja
hin kannattaa tutustua vähin mieluiten kuorittuna kokonai- kypsennys on tapa, joka pitää alentaa verenpainetta. Muita-
erin, yhteen kerrallaan. sena ja tarjota parsan tapaan. maut ja värit tallella. Jos keität kin kivennäisaineita juureksis-
Porkkana ja palsternakka Maa-artisokalle ominainen, juureksia kattilassa, käytä vet- ta löytyy, esimerkiksi rautaa
ovat sukulaiskasveja, käytöl- pähkinäinen maku tulee hyvin tä vain niukasti tai vaihda vesi punajuuresta, maa-artisokasta
täänkin samankaltaisia, mutta oikeuksiinsa sosekeitossa. Val- vaikkapa kanaliemeen, jota ja mustajuuresta.
niissä on täysin eri maut: pork- loittavassa aromissa tunnistaa voit vielä maustaa tuoreyrtillä Juureksista saa myös vita-
kanalla sopuisa ja moneen tai- pikanttia savua. ja valkoviinillä. miineja, esimerkiksi C-vitamii-
puva, palsternakalla eteerisistä Porkkanan keitinveden pi- nia. Nauriin ja lantun turvin
öljyistä täyteläinen ja makea Keitä niukassa ristää loraus kivennäisvettä ja esi-isämme ovat selvinneet
maku. vedessä ripaus sokeria. Tai puserra juu- talven yli ilman keripukkia.
Punajuuresta, keltajuures- resten keitinveteen appelsiini- Porkkana tunnetaan beetaka-
ta ja raitajuuresta tunnistaa Useimmat juurekset mais- tai sitruunamehua. Mustajuu- roteenistaan.
omanlaisensa makumaailman. tuvat hersyvimmiltä uunissa ren keitinveteen suositellaan Folaatin lähteenä juu-
Eriväriset viljelymuodot tuovat paahdettuina, öljytilkalla ja maitoa, joka varmistaa valkoi- rekset ovat hyviä, punajuuri
ruokiin houkuttavaa näköä. hunajalla, suolalla ja pippurilla sen värin pysyvyyden. erityisesti. Folaatti vaikuttaa
Lantun lempeä maku ter- punasolujen uusiutumiseen ja
hakoituu inkivääristä. Myös aineenvaihduntaan sekä veri-
omena sellaisenaan tai mehu- suonten hyvinvointiin.
na sopii lantturuokiin. Balsa- Ravintokuitua löytyy kah-
mietikka on hyvä juuresmaus- desta seitsemään grammaa
te maltillisesti pirskotettuna. sadasta grammasta juuresta.
Piparkakkumausteet käyvät Kuidut edistävät kolesterolin
juuresruokiin mainiosti. Kan- poistumista elimistöstä ja vä-
nattaa kokeilla myös tähtia- hentävät näin veren koleste-
nista sekä pähkinöitä ja man- rolipitoisuutta. Ravintokuitu
teleita. hidastaa myös energiaravinto-
aineiden imeytymistä, jolloin
Keripukin veren sokeripitoisuus pysyy
karkoitukseen tasaisena.
Juurekset sisältävät runsaasti
kaliumia, joka toimii elimis- (Kotimaiset Kasvikset ry)
16 2/2018