Page 16 - Seutulainen 2018-02
P. 16

Juureksista syntyy


        voimaruokaa


        talvikauteen








           J      uurekset puolta-  Lantulla ja nauriilla on maas-
                                 samme ikivanhat perinteet.
                  vat paikkaansa
                  ruokalautasilla   Peruna syrjäytti ne, mutta nyt
        juuri nyt niin makunsa, ravin-  nämä makeat juurekset ollaan
        toarvonsa, saatavuutensa kuin   taas löytämässä, ja niitä voi
        ekologisuutensakin takia. Juu-  mainiosti käyttää erikseen tai
        resten laajasta valikoimasta   osana perunaruokia. Kaski-
        pystyy helposti valitsemaan   naurista saa nykyään talvella-
        kahden viikon jaksolla eri juu-  kin.
        reksen jokaiselle päivälle.  Mustajuuri ja mehukas
           Juurekset sopivat Pohjolan   maa-artisokka kuuluvat juu-
        kylmään kauteen loistavas-  reseliittiin, joilla kannatta her-
        ti, koska niistä saa lämpimän   kutella ainakin kerran talvessa.
        makuista, hellivää ruokaa.   Mustajuuri on niin herkkäaro-
        Juuresten pehmeisiin makui-  minen, että sen voi keittää   maustettuina.  Myös höyry-  tössä natriumin vastaparina ja
        hin kannattaa tutustua vähin   mieluiten kuorittuna kokonai-  kypsennys on tapa, joka pitää   alentaa verenpainetta. Muita-
        erin, yhteen kerrallaan.   sena ja tarjota parsan tapaan.   maut ja värit tallella. Jos keität   kin kivennäisaineita juureksis-
           Porkkana ja palsternakka   Maa-artisokalle ominainen,   juureksia kattilassa, käytä vet-  ta löytyy, esimerkiksi rautaa
        ovat sukulaiskasveja, käytöl-  pähkinäinen maku tulee hyvin   tä vain niukasti tai vaihda vesi   punajuuresta, maa-artisokasta
        täänkin samankaltaisia, mutta   oikeuksiinsa sosekeitossa. Val-  vaikkapa kanaliemeen, jota   ja mustajuuresta.
        niissä on täysin eri maut: pork-  loittavassa aromissa tunnistaa   voit vielä maustaa tuoreyrtillä   Juureksista saa myös vita-
        kanalla sopuisa ja moneen tai-  pikanttia savua.   ja valkoviinillä.        miineja, esimerkiksi C-vitamii-
        puva, palsternakalla eteerisistä                      Porkkanan keitinveden pi-  nia. Nauriin ja lantun turvin
        öljyistä täyteläinen ja makea  Keitä niukassa      ristää loraus kivennäisvettä ja   esi-isämme ovat selvinneet
        maku.                    vedessä                   ripaus sokeria. Tai puserra juu-  talven yli ilman keripukkia.
           Punajuuresta, keltajuures-                      resten keitinveteen appelsiini-   Porkkana tunnetaan beetaka-
        ta  ja  raitajuuresta  tunnistaa   Useimmat juurekset mais-  tai sitruunamehua. Mustajuu-  roteenistaan.
        omanlaisensa makumaailman.   tuvat hersyvimmiltä uunissa   ren keitinveteen suositellaan   Folaatin  lähteenä  juu-
        Eriväriset viljelymuodot tuovat   paahdettuina, öljytilkalla  ja   maitoa, joka varmistaa valkoi-  rekset ovat hyviä, punajuuri
        ruokiin houkuttavaa näköä.   hunajalla, suolalla ja pippurilla   sen värin pysyvyyden.   erityisesti. Folaatti vaikuttaa
                                                              Lantun lempeä maku ter-  punasolujen uusiutumiseen ja
                                                           hakoituu  inkivääristä.  Myös   aineenvaihduntaan sekä veri-
                                                           omena sellaisenaan tai mehu-  suonten hyvinvointiin.
                                                           na sopii lantturuokiin. Balsa-  Ravintokuitua löytyy kah-
                                                           mietikka on hyvä juuresmaus-  desta seitsemään grammaa
                                                           te maltillisesti pirskotettuna.   sadasta grammasta juuresta.
                                                           Piparkakkumausteet käyvät   Kuidut edistävät kolesterolin
                                                           juuresruokiin mainiosti. Kan-  poistumista elimistöstä ja vä-
                                                           nattaa kokeilla myös tähtia-  hentävät näin veren koleste-
                                                           nista sekä pähkinöitä ja man-  rolipitoisuutta. Ravintokuitu
                                                           teleita.                 hidastaa myös energiaravinto-
                                                                                    aineiden imeytymistä, jolloin
                                                           Keripukin                veren sokeripitoisuus pysyy
                                                           karkoitukseen            tasaisena.

                                                           Juurekset sisältävät runsaasti
                                                           kaliumia, joka toimii elimis-  (Kotimaiset Kasvikset ry)
   16               2/2018
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21